Valldenrubi » Specials » Onderhoud olijvenplantage
Meer dan alleen...

Werkzaamheden per seizoen

Werkzaamheden per seizoen Een olijvenplantage onderhouden berust op kennis en ervaring. Vaak is de techniek geleerd door overerving maar tegenwoordig wordt er veel bijgeschoold door een coöperatie of ervaringsdeskundige. De plantages worden steeds meer gekocht en onderhouden door de niet lokale bevolking, waardoor coöperaties de extra taak hebben gekregen om cursussen te organiseren en om als vraagbaak en deskundige op te treden. Evenals andere fruitbomen zal er veel onderhoud nodig zijn om de olijfbomen in optimale conditie te houden. Een verwaarloosde plantage heeft 3 tot 5 jaar nodig om weer in productie teruggebracht te worden. Een olijfboom kan wel meer dan duizend jaar oud worden en nog steeds produceren.

Onderhoudswerkzaamheden op een olijvenplantage

Indeling per seizoen

De werkzaamheden op een olijvenplantage worden ingedeeld per seizoen.
Een grove indeling is als volgt:

Het snoeien

Met het snoeien wordt direct na de oogst begonnen. In de periode januari tot en met juni. Moet er grof gesnoeid worden dan is het beter om te wachten tot het voorjaar. De ergste kou is dan voorbij en de bomen zullen snel herstellen.

Het bemesten, onkruid bestrijden en besproeien

Tijdens de snoeiperiode wordt het land bemest. Dit gebeurd in de maanden maart en april. Optioneel kan er gekozen worden om de grond onder de bomen met een onkruidverdelger in te spuiten en/of om de bomen te besproeien tegen schimmels en overige infecties (Dit laatste is niet noodzakelijk).

Overige plantagewerkzaamheden

In de zomerperiode wordt er aandacht besteed aan de overige plantagewerkzaamheden. Voorbeelden zijn flessen (vallen) ophangen in de bomen om de olijfvliegen te vangen. Herstel van muren en dammen ed.

Het land bewerken onder de olijfboom

Het schoonmaken van de grond wordt gedaan vóór het eerste olijven op de grond vallen. Vanaf september tot half november.

Het oogsten

Zodra de eerste olijven van de bomen vallen zullen de coöperaties en perserijen hun deuren openen en is het tijd om te oogsten. Deze periode begint meestal half november en eindigt in april.
Snoeitechniek van een olijfboom

Snoeitechniek van een olijfboom

Een olijfboom groeit snel en moet jaarlijks worden gesnoeid om een goede productie te kunnen behouden. Omdat een olijfboom om het jaar geeft zal er flink gesnoeid worden ná zijn `goede´ oogst. Het and…
Land bewerken onder de olijfboom

Land bewerken onder de olijfboom

Het land onder de olijfboom schoonmaken is nodig om zoveel mogelijk olijven te kunnen oogsten. De tijd voor deze werkzaamheden is in het najaar (september tot half november). Goed onderhouden plantage…
Oogsten van een olijfboom

Oogsten van een olijfboom

Het doel van het onderhouden van een olijvenplantage is natuurlijk de oogst. Een paar olijfbomen heeft men vaak voor de sier maar wil men olijfbomen kunnen oogsten dan is het handig om te kunnen kieze…
Gepubliceerd door Valldenrubi op 04-08-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!